divendres, 23 de març del 2012

Carta Oberta per fer de Sant Antoni de Vilamajor un poble en transició i la resposta de la regidora de participació i hisenda


Amb motiu de les jornades que varem organitzar al Baix Montseny en què es van convidar diversos experts com a ponents i on es va tractar el tema del Peak Oil, el dia 20 de març es va enviar una carta oberta per convidar els polítics locals a prendre mesures per pal·liar els efectes de la imminent crisi energètica, que significarà un trasbalsament important a les nostres societats.

L'ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor, concretament la regidora de participació i hisenda Núria Jordan ha contestat a la carta oberta. Davant dels dubtes que ens ha presentat la citada resposta, hem volgut consultar a Antonio Turiel, Cap del Departament de Física Oceanogràfica de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, i expert en el tema del peak oil i la crisi energètica. A continuació adjuntem la resposta de la regidora de participació a la petició de pendre mesures, així com la valoració de la seva resposta per part d'Antonio Turiel.


Carta Nuria Jordán :

Bon dia,


Sé que no m’haig de justificar per no haver assistit a la Xerrada a càrrec d’Antonio Turiel, tot i això us vull explicar el per què .


Aquell mateix vespre tot  l’equip de govern teníem una reunió amb l’ajuntament de Sant Pere de Vilamajor i amb això ja n’hi hauria prou


De fet tampoc hagués assistit a la xerrada, no per que no em preocupi el tema, l’he anat seguint des de el bloc d’en Glen Sweetnam,   i tinc a impressió que en Turiel també el segueix molt atentament, per cert gairebé totes les dades que exposa a les xerrades sobre el tema ja són una mica velles, del   2010 més o menys, i ara per ara no tinc el més mínim interès en que em tornin a explicar el que  ja he llegit fa un parell d’anys.


Aquests són temes dels que és bo estar-ne informats a nivell personal,  des de  l’ajuntament no hi tenim res a fer, són temes molt complexes en els que els interessos de moltes nacions hi estan en joc, i ni vosaltres ni en Turiel ni en Sweentham ni jo,  hi podem fer res.


Per a mi no cal que convoqueu cap  més xerrada sobre el tema , ja fa anys que segueixo L’Oil Crash, i els escrits d’en Sweetnam ( i d’altres) vull dir que n’estic prou informada i de fa temps.


Atentament


AJUNTAMENT DE SANT ANTONI DE VILAMAJOR
NÚRIA JORDAN ROMERO 
Regidories: Hisenda, Participació Ciutadana, Comunicació i Noves Tecnologies

Carta Antonio Turiel :

Benvolguts,


La resposta de la Núria Jordán té alguns elements tant absurds que en alguns moments és surrealista.


Parla del bloc d'en Glen Sweetnam, d'on ella diu informar-se. Malauradament en Glen Sweetnam és l'analista en cap del Departament d'Energia dels EUA, el qual va ser traslladat a la National Security Agency i ja no pot fer declaracions públiques després de la seva entrevista amb el Mathieu Auzanneau (periodista francès que, ell sí, té un blog que es diu Oilman a Le Monde Digital). Suposo que la Núria pensava al blog de l'Auzanneau, però si s'ha quedat en aquesta història (que és del 2010) vol dir que fa moooolt de temps que no el visita.
Per l'altra banda diu les meves dades són una mica velles per què són del 2010 més o menys. A la versió que vaig fer a Llinars hi han coses del 2010, del 2011 i fins i tot les gràfiques de l'article a Nature que són del gener del 2012. Però bé, això és lo de menys. El cas és que ella es considera ben informada (i sembla que sí que ho està, al menys del problema de l'escassedat, no tant de totes les seves implicacions econòmiques), afirma fins i tot que és bo d'estar ben informat, però desprès diu que ni jo ni vosaltres ni en Sweetnam (Auzanneau, suposo) ni ells tenen res a fer aquí.


Tal nivell de ceguesa (i al temps, d'arrogància) és esfereïdor. Segons aquesta regla de tres, ningú de nosaltres tenim res a fer per evitar que l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor acabi fent fallida d'aquí uns anys (cosa que inevitablement passarà seguint el curs actual) o cessi completament la seva activitat, si és prou petit, que pel cas és casi lo mateix. Evidentment que ningú està pretenent "resoldre la crisis energètica", que segurament en el seu llenguatge és "trobar noves fonts d'energia" o, pitjor, si creu que el problema és de subministrament, "deixem que siguin els Estats que ho solucionin". Res d'acceptar que potser ha arribat la fi del creixement, que cal canviar el model de societat i el de ciutat.


Sobte també en una servidora pública la contundència amb la qual declara que cap de nosaltres té res a fer aquí. És a dir, ella ha avaluat la qüestió en totes les seves vessants i considera que aquesta opinió seva és el punt final. Això és una manera molt tard-franquista de gestionar una administració, amb la qual les decisions es prenen "per collons" i no "per raons".


Penso que la qüestió de fons podria ser una altra. La Sra. Jordán no és només la regidora de participació, sinó també la d'Hisenda, com es veu de la seva signatura.  El seu dia a dia no li permet fer altra cosa que la gestió clàssica de l'àrea d'Hisenda, i amb històries de la fi del petroli poc no pot resoldre els problemes de finances de Sant Antoni de Vilamajor. Total, que coneix la història però la té arraconada per què tampoc no sap com gestionar-la, i li fa por anar a fòrums que se'n parli del tema i que pugui veure's sotmesa a preguntes difícils. D'aquí la seva afirmació taxant de que no cal que vagi a aquest tipus de xerrades, "que ella ja en sap prou del tema", i d'aquí també que dique que en tot cas ningú no té res a fer en aquesta qüestió, per evitar veure's embolicada en coses que no controla i li fan por.


Davant d'això, jo crec que la millor estratègia és fer el que jo vaig fer amb el regidor de Mediambient de Figueres, un dia que parlàvem. "Bé, ja saps on sóc. Truca'm quan ja estiguis desesperat". Li don un any com a màxim.


Salutacions,


Dr. Antonio Turiel
Head of Physical Oceanography Department
Institut de Ciencies del Mar -CMIMA (CSIC)
Passeig Maritim de la Barceloneta, 37-49
08003 Barcelona
Spain


Ciutats en transició























A nosaltres també ens sorprèn lo taxatiu de la resposta de la Núria Jordan. Si bé es evident que no ha de donar explicacions per no assistir a un acte que considera no li aportarà res, sí que és sorprenent que no tingui interès en posar els mitjans per adequar-se a una situació molt incerta que ella no nega que es produirà.

També es difícil d'entendre que cregui que aquesta no sigui una tasca dels polítics. Per ella es un tema, el de la crisi de l'actual sistema basat en energies barates, que es bò estar informats però només a nivell personal.

Després es sorprenen de la desafecció política i que cada cop més ciutadans i ciutadanes cridin allò de  “que no, que no, que nos representan”.

¿Que n'opineu al respecte?

8 comentaris:

  1. La ignorància és atrevida...
    Jaume

    ResponElimina
  2. Sabemos que no va a ser fácil que acepten nuestra propuesta. No obstante, no debemos cejar porque esa señora haya contestado de esa forma. Creo, al contrario, que hay que contestarle agradeciéndole su respuesta y solicitándole una entrevista para hablar sobre la cuestión: en esa carta, hay que explicarle que el tema es lo suficientemente complejo e importante como para merecer unos minutos de intercambio de criterios, más, si cabe, sabiendo que es conocedora de la cuestión desde hace ya años (por otro lado, la eventual antigüedad de algunos datos no invalida en absoluto la importancia de la cuestión sino que, por lo contrario, apremia las tomas de decisiones).
    Víctor

    ResponElimina
  3. Jo crec que als regidors també els afectarà, i a les seves families, i als seus amics i coneguts. Han de sortir de la seva bombolla i entre tots trobar una solució al problema.

    ResponElimina
  4. També podríem treure'ls a patades, potser així entenen més coses. Ah! I recordar'l-hi que sabem a on passen la nit, per qué ja que hi son passin unes hores buscant solucions als problemes encara que sigui a casa, que per això cobren i si no... al carrer.

    ResponElimina
  5. Resposta de la regidora d'Hisenda, Participació Ciutadana, Comunicació i Noves Tecnologies:


    Bona tarda,

    M'han fet saber que s'està utilitzant públicament a la xarxa i a la premsa el contingut d'aquest correu, si és cert, m'agradaria que em diguéssiu quan els hi he donat permís per fer-ho.

    Crec que per ètica (i possiblement per problemes legals) el més correcte, si es vol fer public el contingut d'un correu privat, és posar-se en contacte amb la persona que l'escriu, i vostès no ho han fet, el meu correu anava dirigit nomes a Àgora Vilamajor, donant resposta a un correu dirigit personalment a ella, o sigui privat.

    Si m'han informat malament i no és axis, disculpeu les molèsties.

    De fet, si vaig respondre al correu va estar per que aquesta Associació, pressuposava què "Com creiem que en no haver assistit a la xerrada esmentada potser no saben exactament de què estem parlant", i com que no era el cas, vaig exposar els motius i el meu punt de vista, tant respectable com el vostre.

    Mai he publicat un correu privat i mai l'utilitzaré públicament per atacar a una persona o grup, forma part de la meva escala de valors, quina és la vostra???

    Quedi clar que aquest és un correu privat, i no teniu cap permís per a fer-ne difusió del contingut, ni de la totalitat ni de cap "retall", si us plau, us demano explicitament que respecteu la meva privacitat tal i com jo respecto la vostra, tant per aquest correu com per a possibles futurs correus que ens enviem respectivament.

    Salutacions

    Regidories d'Hisenda, Participació Ciutadana, Comunicació i Noves Tecnologies.

    NÚRIA JORDAN ROMERO

    ResponElimina
  6. Això que no hi podem fer res... ÉS MENTIDA !!!

    Existeix la cooperativa Som Energia, que només comercialitza energia verda, provinent de renovables. I el més novedós és que tots els seus "beneficis" els reinverteix en nous projectes de renovables arreu del territori.

    Per tant, si els ciutadans i els ajuntaments donem suport a iniciatives com aquesta, és possible començar a canviar les coses sense dependre ni dels POLÍTICS ni de les GRANS ELÈCTRIQUES.

    per a més informació:

    www.somenergia.coop

    www.facebook.com/somenergia

    (nota: lamento que s'utilitzi informació o correus privats. L'objectiu no justifica els mitjans)

    Isaac Plana

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquí no s'ha utilitzat cap correu privat. La carta inicial era una carta oberta que es va enviar a mitjans de comunicació i polítics locals, a la qual va respondre Núria Jordán. Ella és un càrrec públic responent com a càrrec públic des de la seva regidoria PÚBLICA. Que aquesta regidora de CiU prengui la regidoria de participació i hisenda com el seu "cortijo" personal només la retrata.

      Elimina
  7. Jo ja me he fet soci de @SomEnergia i estic a la espera que comencin a facturar-me la llum.

    Projectes com aquest necessiten la força de tots.

    Us convido a tovar més informació a www.somenergia.coop

    ResponElimina