dilluns, 26 de març del 2012

29-M Vaga General i de consum, els teus drets

El teu dret a Vaga

Fer Vaga és un dret fonamental dels ciutadans, com a tal està protegit per la llei, si un empresari coacciona un treballador per no fer vaga està cometent un delicte molt greu i ha de ser denunciat. Si et sents coaccionat posa't en contacte amb un sindicat o secció sindical i denuncia-ho.

Ley Orgánica 10/1995, de 23 de noviembre, del Código Penal.
TÍTULO XV. DE LOS DELITOS CONTRA LOS DERECHOS DE LOS TRABAJADORES.
Artículo 315.

Serán castigados con las penas de prisión de seis meses a tres años y multa de seis a doce meses los que mediante engaño o abuso de situación de necesidad, impidieren o limitaren el ejercicio de la libertad sindical o el derecho de huelga.

Si las conductas reseñadas en el apartado anterior se llevaren a cabo con fuerza, violencia o intimidación se impondrán las penas superiores en grado.



Denuncia la teva empresa si t'extorsiona. Consulta la llista d'empreses extorsionadores

Si els teus caps et pregunten si faras Vaga no cal que responguis, és una decisió que pots prendre el mateix dia de la Vaga. També pots dir que no faràs Vaga i després fer-ne inclús denunciar al teu cap per preguntar-ho amb antelació.

La vaga no pot ser motiu d'acomiadament,que seria nul i implicaria la readmissió de l'empleat, ni de cap altre tipus de sancions al treballador que la segueixi. Així mateix, l'empresari no podrà computar el dia de l'aturada general com una falta d'assistència per argumentar l'acomiadament d'un treballador per causes objectives.

Si et toca fer guàrdia el dia de la vaga, no l'has de fer, els dies de Vaga no has de fer cap tipus de feina. L'objectiu de la Vaga és l'absència del nostre treball. Pots apagar el teu portàtil i mòbil d'empresa.

Les hores que no hagis treballat durant la jornada de Vaga no les has de recuperar.

L'empresa no pot impedir ni coaccionar l'acció de piquets informatius.

És dificil dir si la Vaga servirà realment per aconseguir frenar la reforma laboral, però tots els drets laborals que temin ara no han estat mai regalats. Des del segle XIX qualsevol millora laboral ha estat arrencada a base de movilitzacions.





També hi ha raons per a no fer Vaga, consulta-les aquí.






El 29M si no treballes, tampoc consumeixis.

Sabies que el seguiment de la Vaga es medeix pel consum de llum o telèfon? Té sentit fer Vaga i fer treballar els demés?

En una societat industrial la Vaga general és la millor mesura de pressió, però ens trobem en una societat post-industrial on l'economia ja no és principalment productiva, si no que està basada en el consum i l'especulació. En aquest context no te sentit fer vaga i seguir consumint.

Pancarta per movilitzar a la vaga de treball i consum a l'entrada de Llinars del Vallès
Pancarta a l'estació de tren de Llinars


Imagina un dia de Vaga general i de consum, de parada absoluta. Sense compra d'aliments, premsa, tabac, sense ús del transport privat ni col·lectiu, sense moviments bancaris, sense trucades, sense gestions amb l'administració. Bancs, centres comercials, supermercats, gasolineres, comerços, centres d'atenció al client, tots ells sense clientela.

Si alguna treballadora no segueix la vaga per por a ser despedida o perquè li agrada ser explotada, estarà de braços creuats.

Apaga el mòbil, internet i el televisor. No encenguis el llum, no cuinis, no obris les aixetes. Pasa el dia al carrer i participa a les múltiples movilitzacions! Hi ha més de 18 movilitzacions convocades només a la ciutat de Barcelona.

Seràs capaç de fer-ho?






6 comentaris:

  1. També hi ha el dret de no fer vaga i, per tant, hi ha el dret d'anar a treballar. Tant dolent és l'empresari que coacciona els seus treballadors com el piquet que impedeix l'accés al lloc de treball.
    És cert que les hores de vaga no s'han de recuperar, però també és cert que se't descompta el dia de la teva nòmica, en una quantitat superior a la teva mensualitat dividida per 30

    ResponElimina
    Respostes
    1. Argumentari de l'esquirol: https://docs.google.com/file/d/1b56veOJ-qL1ECB6EK3pdb6RjS7n821Pau_Ld6OZaAd0RJamPw_TH4U1bj4wc/edit

      Elimina
    2. "Anònim":
      Quizá deberías visitar el enlace que aparece más arriba en la frase "També hi han raons per a no fer Vaga, consulta-les aquí".
      No obstante, te recordaré que el derecho a trabajar es el que nos niega el Gobierno y los empresarios. Ellos son los que con su mala gestión y sus malas artes provocan la destrucción de empleo. Ellos son los que ahora quieren institucionalizar el despido libre y barato. Ellos son los que quieren legalizar los empleos-miseria. Ellos son los que quieren sumirnos en la mayor de las depresiones -económica y anímica- para que, sumisos, aceptemos sin rechistar las condiciones retrógradas que nos quieren obligar a aceptar.
      Dices, "Anònim", que también existe el derecho a trabajar. Pues de eso es precisamente de lo que se trata: DE RECLAMAR NUESTRO DERECHO AL TRABAJO. Pero a un trabajo digno, para todos y en condiciones justas; no a un trabajo humillante y prostituido del que saquen tajada los listillos de siempre.
      Víctor

      Elimina
  2. Tinc una pregunta, com a estudiant també tens dret a fer vaga, però és lícit que un professor et descompti 1 punt de tota l'assignatura per un dia de vaga? (quant a 2 punts menys suspens l'assignatura)
    Es podria dir que el professor està coaccionant als alumnes perque no facin vaga?
    Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per suposat que es coacció, denuncia-ho als sindicats d'estudiants.

      També fes-ho públic a la web: http://29msinmiedo.tumblr.com/

      Elimina
    2. I digues, quin es el teu centre d'estudis? Si ens dones dades potser podem denunciar-ho també nosaltres des de aquest Blog una vegada contrastada la informació.

      Pots enviar les dades del centre i les teves a agoravilamajor@gmail.com.

      Elimina