dimarts, 26 de juny del 2012

L'orígen de la banca a la fira Vilamagore medieval

Els dies 30 de juny i 1 de juliol es celebra a Sant Pere de Vilamajor la fira Vilamagore medieval, en la que trobareu entre les parades dels artesans, el banc medieval, que representarem des d'Àgora Vilamajor i en el què veureu de manera gràfica com treballaven els "orfebres" de l'Edat Mitjana.


El nom de banc prové de la paraula italiana "banco", que significa escriptori, utilitzat durant el renaixement pels banquers jueus florentins que feien les seves transaccions sobre una taula coberta per un mantell verd.

Tot i que l'orígen del concepte de banc el trobem a l'antiga grècia, no és fins l'Edat Mitjana que sorgeix la banca i els diners com a deute tal i com els coneixem avui a dia.

A les fires medievals de comerç, els "canvistes" expedíen documents a canvi de divises. Aquests documents es podien cobrar en una altra fira en un país diferent o en una futura fira al mateix lloc. Eren rescatables en una data futura i molt sovint eren descomptables per una quantitat, el que equivaldria a l'actualitat a una taxa d'interès.

Els dipositaris de les monedes i expeditors de documents canviables per divises, eren coneguts com a "orfebres". Els orfebres, que originalment eren els artesans dels metalls preciosos, es converteixen en banquers quan es deixa l'or en la seva custòdia per evitar robatoris. A mesura que la pràctica de dipositar l'or a casa dels orfebres anava esdevenint més comú, es van començar a cobrar comisions per guardar l'or.

En aquest video podeu aprendre més sobre l'orígen de la banca a l'edat mitjana i l'orígen del diner com a deute:




Us esperem a tots i a totes a la fira Vilamagore medieval els dies 30 de juny i 1 de juliol i sobretot el dijous 27 de juny a les 19:30h. a la plaça de l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor, on s'inaugurarà la festa major amb el judici al banquer, no us el perdeu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada