dissabte, 28 d’abril del 2012

Renda 2011: desarma els teus impostos!

La gestió de la crisi que porten a terme els governs actuals, està portant a què serveis bàsics com l'educació i la sanitat es vegin retallats, aquells drets que havia costat tants anys i lluites d'aconseguir s'estan convertint poc a poc en un privilegi i la nostra qualitat de vida està empitjorant dia a dia. No obstant el govern central, es permet invertir una part important dels minvats pressupostos públics en despesa militar i en armament, una despesa que no beneficia ningú, sino que contràriament serveix per reprimir els pobles i fer mal  o fins i tot acabar amb la vida de moltes persones.

Només en una hora els estats es gasten 127 milions d'euros en els exèrcits, només en una hora 1.800 nens i nenes moren en els països del Tercer Món.

Contra aquesta injustícia i falta de responsabilitat del govern envers el poble, nosaltres tenim el poder de decidir sobre els nostres impostos, fent que no es destinin a pagar un armament innecessari i immoral practicant la objecció fiscal en la despesa militar a través de la nostra declaració de la renda.


Què és la Objecció fiscal a la despesa militar?

La objecció fiscal a la despesa militar és la negació a col·laborar amb l’Estat en la preparació de les guerres i en el manteniment de l’estructura militar. Tècnicament, consisteix a separar una part de l'impost sobre la renda, la part que correspondria a la despesa militar i desviar-la cap a un projecte social i solidari. També es pot separar (i desviar) una quantitat fixa i simbòlica.

Fer objecció fiscal a la despesa militar només té avantatges:
Evitem que els nostres diners es destinin a armament, no estem evadint impostos, sinó que desviem els diners que correspondrien a despesa militar a projectes que realment ens interessen i a més no perdem diners, ja que si ens surt una declaració positiva, és a dir, que hem de pagar a hisenda, desviem la part corresponent a projectes socials i si la nostra declaració surt negativa, els diners que hem destinat a projectes socials ens seran retornats junt amb la quantitat que haviem de percebre.

Aquesta campanya de la renda és la nostra oportunitat per evitar que els nostres impostos es derivin a despesa militar que no beneficia ningú. Deriva la part proporcional dels teus impostos destinats a projectes socials que t'interessin de veritat, sigues responsable del que es fa amb els teus diners. 

En aquest video del Servei d'Informació de la Objecció Fiscal a la despesa militar (SIOF) podeu veure una explicació clara i amena sobre què és i en què consisteix la objecció fiscal en la despesa militar:



Com es pot fer objecció fiscal a la despesa militar? Algunes recomanacions prèvies:

Fer objecció fiscal a la teva declaració de la renda és molt fàcil, només has de seguir els passos que trobaràs a sota.

El primer pas per portar a terme la objecció fiscal és omplir la declaració de renda. Això es pot fer a mà o bé amb el programa PADRE. Els altres mètodes (confirmació de la declaració per telèfon o per Internet) no permeten incloure l'objecció fiscal.

Segons el SIOF, és recomanable no acceptar el borrador de la declaració de la renda tal qual, i tampoc deixar de fer la declaració de la renda si no arribem al mínim. En el primer cas és recomanable fer la declaració perquè, segons el SIOF, és habitual que l'Agència Tributaria faci un càlcul erroni en les retribucions que hem percebut, la majoria de cops en favor seu. En el segon cas, és recomanable fer la declaració de la renda tot i no estar obligats, ja que molt probablement aquesta resultarà negativa (ens retornaran diners), i si no resulta així després d'haver-la calculat, no tenim cap obligació de presentar-la.


Instruccions per fer objecció fiscal a la despesa militar en la teva declaració:


1. Càlcul de la teva declaració:

Declaració feta a mà (impresos de la declaració): Una vegada feta la declaració de renda fins arribar a la quota resultant de l'autoliquidació (casella 741) es posen les retencions de l’IRPF i dels bancs i a continuació  la quantitat de l'objecció fiscal,  fixa (normalment 100 euros) o percentual (4,75 %, vegeu a continuació com es calcula) i es col·loca a qualsevol de les caselles que queden lliures: de la 742 a la 752 . A continuació acabem la declaració calculant la quota resultant.



Declaració feta amb el programa PADRE: (els passos següents permeten fer la declaració amb objecció fiscal des del programa PADRE o bé descarregant les dades des d'internet)

Un cop omplerta la teva declaració amb les dades corresponents, cal anar fins a la casella 752: Retencions a compte en virut de l'article 11 de la directiva 2003/48/CE del Consell.

Cal posar-hi el valor de l'objecció (per exemple, 100 euros). Automàticament el programa PADRE comptabilitzarà aquesta deducció i en el resultat de la teva declaració ja estarà aplicada l'objecció fiscal.


Un cop acabada la declaració, s'imprimeix des del mateix programa PADRE. Aleshores, es va a la casella 752, on hi hem anotat el valor de la nostra objecció, i es ratlla sobre el text explicatiu de la casella i al damunt s'hi anota: Per a objecció fiscal a les despeses militars. Cal tenir en compte que s'ha de fer el mateix procediment en les dues còpies de la declaració que imprimeix el programa PADRE (una còpia per a l'administració i una altra per a l'interessat).

2.  Ingressar la quantitat de l'objecció fiscal (en el cas de l'exemple, els 100 euros) al compte corrent d'alguna entitat de caràcter social, solidària, pacifista, benèfica, de promoció dels drets humans, etc. S'ha d'especificar en el concepte de l’ingrés: Ingrés provinent de l'objecció fiscal 2011 i cal guardar el comprovant que l'entitat bancària ens facilita.

3. Omplir la carta d'objector/a fiscal adreçada al ministre d'Hisenda, que s'adjuntarà a la declaració juntament amb el comprovant d’ingrés a l'entitat escollida. Pots descarregar aquest imprès de la pàgina de l'objecció fiscal.

4. Lliurar la declaració a qualsevol delegació d'Hisenda o bé a l'oficina bancària on tinguis compte. En fer-ho, tant en un lloc com a l'altre, segurament et diran que únicament volen els papers de la declaració i cap altre. És llavors quan cal explicar-los que ja ho sabem, però que nosaltres estem fent objecció fiscal (i podem aprofitar per explicar a la persona que ens atén en què consisteix) i que, per tant, volem posar al sobre de la declaració els tres documents: la declaració, la carta d'objectors i el comprovant bancari.

Finalment, us preguem d'omplir el cens d'objector/a fiscal que es troba a la mateixa pàgina web de l'objecció. Aquest cens és purament estadístic i serveix per què el SIOF pugui estudiar l'evolució de l'objecció fiscal a casa nostra.


Si acostumeu a fer la declaració de la renda a través d'una gestoria, els podeu demanar que facin aquesta objecció, hi ha gestores que ja coneixen els passos a seguir, però si no és així, poden posar-se en contacte amb el SIOF al telèfon 933 176 177, ells els explicaran com fer-ho. No penseu que poseu la vostra gestora en cap compromís, el responsable de la declaració de la renda és la persona que la presenta i ningú més, independentment de qui l'hagi calculat.

També podeu dirigir-vos al SIOF per a què us donin suport per calcular la vostra declaració, de forma totalment gratuïta, amb l'única condició que feu objecció fiscal a la despesa militar en la vostra declaració:

C/ Rivadenyera, 6, 10è
08002 Barcelona

Si vols més informació sobre la objecció fiscal a la despesa militar en la teva declaració, entra al web del SIOF: www.objecciofiscal.org


1 comentari:

  1. Una pregunta. Si jo tinc un nen apadrinat amb Ajuda en Acció, puc posar aquesta quantitat que pago cada any en la casella?

    ResponElimina