divendres, 3 de febrer del 2012

Plens, mentides i cintes de video

Les mentides, la falta d'esperit democràtic i la falta de transparència van ser els protagonistes del darrer ple municipal de Sant Antoni de Vilamajor  del passat 26 de gener: l'oposició veu rebutjades les seves mocions sense explicacions, l'alcaldessa i els regidors menteixen deliberadament i es justifiquen pobrement a les preguntes que els hi plantegen oposició i veïns, la gestió municipal no és transparent i ha quedat patent que no hi ha cap voluntat que ho sigui.

Tot i la falta d'esperit democràtic, encara es discuteixen mocions al ple, i una de les primeres va ser la relativa a les obros d'urbanització de Les Pungoles. El debat en aquest punt va sorir quan el regidor del PSC Alfons Navarro va demanar per què s’havia exclós l’apartat de participació ciutadana vinculant en el procés de presa de decisió d’aquestes obres, la resposta de l’Alcaldessa, la sra. Mª Lluïsa Berdala, va ser que en realitat no hi havia voluntat dels veïns i veïnes en participar, no obstant, al final del ple un veí de Les Pungoles va intervenir contradient la resposta de la senyora Berdala, dient que en realitat els veïns i veïnes sí que volien participar en el procés i que fins i tot s’estava constituïnt una plataforma ciutadana al respecte.




Com a punt positiu del ple, destaca l'aprovació de la moció presentada per SI relativa a l'adhesió al Fòrum Estratègia Catalana Residus Zero. Amb la voluntat de construir un municipi més sostenible i aprofundir en qüestions com el decreixement. L’adhesió a aquest Fòrum recull també altres qüestions destacables com la participació ciutadana en la presa de decisions en quant a la gestió de residus. Esperem que el consistori recolzi iniciatives a aquest respecte i que els veïns ja estan posant en marxa, com la Borsa d’Intercanvi de Vilamajor, que de moment ha tingut un recolzament 0 per part de l’Ajuntament, per no dir negatiu. http://borsa-intercanvi.blogspot.com/




 
Al torn de precs i preguntes el grup municipal SI va demanar a l’equip de govern si s’estava prenent alguna mesura en relació les signatures de més de 500 veïns i veïnes presentades al registre de l’Ajuntament exigint la rectificació de la pujada de sous de més del 50% dels membres de l’equip de govern. La resposta de l’alcaldessa Maria Lluïsa Berdala va ser poc clara a aquest respecte, però sí que va quedar clar que l’equip de govern comença a prendre seriosament aquesta exigència, ja que el Síndic de Greuges ha enviat una carta a l’Ajuntament per investigar sobre el tema. Aquesta carta respon a una petició ciutadana al Síndic, tot buscant nous mecanismes per a què l’equip de govern rectifiqués, donat que les protestes i la recollida de signatures no eren motius suficients.

La falta d’esperit democràtic ha quedat palesa en anteriors plens però en aquest ha arribat a exaltar l'oposició que va arribar a amenaçar amb la via judicial. El grup municipal PUSA va demanar explicacions sobre totes les mocions que han presentat i que no s’han inclòs a les ordres del dia dels últims plens. A aquest respecte, la senyora Maria Lluïsa Berdala va donar a entendre que les mocions presentades no les consideren com a tal, que les consideren com a demandes per al torn de precs i preguntes del final del ple, comparant-les amb les instancies que qualsevol veí pot presentar a l’Ajuntament, obviant que els partits a l’oposció també formen part del consistori i que les mocions presentades han de tenir la mateixa validesa que les dels grups municipals al govern. Després d'anunciar que es demanaran explicacions per la via jurídica, la secretària va argumentar que les mocions es rebutjaven per qüestions tècniques. Al respecte el grup PUSA va denunciar que no sel’s hagués informat per poder fer les correccions pertinents i que s’anessin donant els motius més diversos. Molts veïns i veïnes també patim aquesta falta de transparencia i d’engany quan fem instancies a l’ajuntament, o no responen, o responen a mitjes o malament. I també ens n’hem d’enterar quan indaguen grups de l’oposició que les instàncies han estat rebutjades per questions tècniques.


Aquesta falta de transparencia i nitidesa, es va fer patent quan van denegar la moció del PUSA perquè es crees una graella accesible per internet per poder consultar la disponibilitat dels recursos públics del poble. Només la transparència pot garantir un bon ús dels bens públics, però actualement ni tan sols es poden consultar la disponibilitat d’espais preguntant a l’ajuntament, degut a que ho gestiona en sr. Josep Guardi, regidor de cultura, a la seva agenda personal amb reserves que no consten a cap document accessible. Finalment van admetre que seria viable i que ho estudiarien, molts veïns i veïnes que en volem fer un bon ús dels espais públics del poble així ho desitgem. 




També el PUSA li va preguntar al senyor Guardi i la resta de membres de l'equip de govern, per  què no van assistir a la xerrada de Miren Etxezarreta. La resposta del senyor Guardi va ser afirmar tranquil·lament que no se l'havia convidat i què havia convocat una reunió amb l'entitat convocant i què no es va presentar ningú. No va explicar, però, que la reunió havia estat convocada a la mateixa hora i el mateix dia que la xerrada, pel que a la organització no li resultava possible assistir-hi, ni tampoc que els veïns que van presentar les instàncies per demanar l'espai per celebrar la xerrada van intentar reunir-se amb ell, però no van poder perquè el senyor regidor es va dedicar a evitar-los per les dependències de l'Ajuntament. Aquesta part i altres traves que es van posar per part de l'Ajuntament per a què s'organitzés la xerrada van quedar obviades per part del regidor de cultura, se n'haurà oblidat o és que menteix públicament als plens?

És patent la falta d'experiència política per part de tots els membres de l'equip de govern i la poca voluntat de portar una gestió transparent, democràtica i equitativa per tots els veïns i veïnes del poble, no obstant, esperem que rectifiquin, i prenguin totes les mesures oportunes per garantir un correcte funcionament democràtic de les institucions, una total transparència, i la participació vinculant dels veïns i veïnes que aquests els estan demanant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada