dimecres, 27 de febrer del 2013

Ple a Sant Pere en defensa de l'escola pública Vilamagore

Candidatura Premi Mestres 68 de l'escola Vilamagore
L'escola Vilamagore és candidata a la XIX edició dels Premis  Mestres 68, d'A+A+ Rosa Sensat, per la millora i la innovació en la didàctica d'infantil i primària. L'escola està nominada concretament en l'apartat d'institucional, i la nominació respon a la trajectòria de l'escola, la seva inquietud pedagògica i el seu projecte educatiu innovador i singular, sense llibres, sense fitxes, des d'aspectes vivencials i experimentals, d'on neixen els "Grups de treball" oberts a tots els membres de la comunitat que, de manera totalment desinteressada, volen contribuir a facilitar la feina dels mestres i, alhora, ajudar a desenvolupar el propi projecte pedagògic.

Lluny d'aquest reconeixement al projecte educatiu de l'escola, el departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que no obriria la preinscripció de la línia de P3 per al curs vinent.

Segons el Departament d'Educació l'escola Vilamagore no obriria la línia de P3 per falta de nens empadronats al municipi, i argumenten, entre d'altres coses, que amb les obres d'ampliació de l'escola Joan Casas hi hauria capacitat per escolaritzar tots els nens de St. Pere i St. Antoni, però les obres que s'estan fent a l'escola no són per fer més aules, sino per fer espais polivalents, pel que difícilment hi hauria espai per més nenes i nens matriculats.

El Departament d'Educació argumenta el tancament d'escoles dient que hi falten nens i nenes, però en realitat el que volen és augmentar la ratio per escola i per professor, és a dir, més estudiants per aula i menys professorat, el que comporta un empitjorament de l'ensenyament.

 

AMPAs i Ajuntaments per la continuïtat de l'escola Vilamagore


Al ple extraordinari a l’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor celebrat el passat dilluns 25 de febrer el sr. Martí Artalejo, alcalde, va presentar el document de consens de la comunitat educativa dels dos Vilamajors, en referència a la continuïtat de l'escola Vilamagore. Aquest document  es va acordar en una assemblea que es va celebrar un parell de setmanes abans entre totes les ampes de primària i secundària i els regidors d’educació de cada ajuntament i l'alcalde de St. Pere.

El text, amb altres paraules, ve a donar suport a la continuïtat del projecte de l’escola Vilamagore i de la ràpida ubicació de l’institut a l’edifici actual del Vilamagore. A favor del text varen votar tots els grups (CiU, ERC-Reagrupament, GISP i PSC) excepte ISP que es va abstenir, reclamant més contundència en el contingut de l’escrit. El que està clar és que tots ens hem de mullar encara més per defensar l'escola pública als nostres municipis.

No a les retallades en Educació


El text de la moció per una moratòria al tancament de P3 a l'escola Vilamagore:


Primer: Que els alumnes de l’Institut Vilamajor necessiten un espai adequat i definitiu que
solucioni la seva ubicació actual en mòduls prefabricats i que donada la situació actual això
només es pot aconseguir reconvertint l’actual edifici de l’Escola Vilamagore en l’edifici de
l’Institut Vilamajor.

Segon: Que donat el curt període de temps que hi haurà hagut entre la comunicació de
no obertura de P3 per al curs vinent i el període de matriculació les famílies tindran massa
poc temps per adaptar-se a aquesta nova situació i prendre la decisió que consideri més
adient per als seus fills, l’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor transmetrà al Departament
d’Ensenyament la petició de que estudiï la possibilitat d’aplicar una moratòria d’un any a
la no obertura de P3 a l’Escola Vilamagore sempre i quan això no endarrereixi el trasllat de
l’Institut a l’edifici actual de l’Escola Vilamagore i que els altres centres educatius de Sant Pere
de Vilamajor (Institut, Escola Bressol Pit Roig i Escola Torre Roja) no es vegin perjudicats
econòmicament.

Tercer: Que tancar una escola és sempre una notícia que ens entristeix a tots i que redueix la
diversitat i pluralitat que fa rica la nostra societat i demanar al Departament que estudiï si hi ha
alguna solució a la reubicació de l’Escola Vilamagore, sempre que sigui econòmicament viable
pel municipi de Sant Pere de Vilamajor.



L'Educació ha de fomentar el pensament crític i el raonament


Esperem que les mocions aprovades no quedin en una declaració de bones intencions i què es prenguin mesures reals per defensar l'escola i el projecte educatiu, que és el que el poble necessita.

Sobre el text aprovat ens podem qüestionar fins a quin punt l'edifici del Vilamagore és apropiat per ubicar un institut, però és destacable que ciutadania i representants públics s'hagin reunit en assemblea per consensuar una moció que afectarà directament al futur del municipi.

Confiem i desitgem que aquesta experiència, serveixi de referent alhora d'abordar els temes que als nostres municipis ens afecten: l’aigua, la llum, els desnonaments, etc.

Amb actituds d’aquesta mena la rica i diversa proposta educativa dels dos Vilamajors queda enfortida, però sobretot, es dibuixa un futur que nosaltres podem escriure en l’exercici dels nostres drets i deures com a ciutadans lluny de la actitud de súbdits passius on la dictadura financera ens vol col·locar.

.



Aprendre no és memoritzar.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada