La sala es va quedar petita per acomodar totes les persones que hi van assistir, no hi va haver prou cadires per a què seies tothom i unes quantes persones van haver d'escoltar des de fora, ja que a dins no s'hi cabia. Tot i això, cap dels assistents es va voler perdre l'exposició de la ponent i la xerrada va transcórrer en un ambient distès amb un gran interès del públic.
Degut al nombre d'assistents, la gent va haver d'escoltar la xerrada desde el rebedor. |
Molts veïns i veïnes escoltaven la xerrada atentament des de la sala del costat |
Els veïns i veïnes no volien perdre detall i alguns prenien notes. Al debat final van expressar els seus dubtes i diferents punts de vista. |
Miren Etxezarreta va parlar del paper de l’Estat com a mecanisme reproductor dels tics de la societat en la qual està immers i com les polítiques que impulsa tenen l’objectiu fonamental de mantenir els interessos del gran capital i no pas els dels ciutadans. També va parlar de les dificultats actuals dels estats per poder fer polítiques redistributives, per una ideologia neoliberal que s’imposa des de fora en una cada vegada major globalització econòmica. Va explicar com amb fons públics s’està pagant deute privat a l’estranger, i va ser molt crítica amb el paper del Banc Central Europeu i la política de la Cancillera alemana Àngela Merkel. Va dir que hem de salvar el sistema financer, mentre visquem en un sistema capitalista, però això no vol dir salvar els banquers responsables d’aquesta crisis. Miren, va demanar responsabilitats al president del Banc d’Espanya per la falta de control sobre les entitats financeres abans de la crisi.
Per últim, va denunciar la disminució del caràcter democràtic de les nostres societats i va demanar la participació de la societat per paliar aquesta pèrdua de democràcia. Va remarcar que el moviment dels indignats, les diferents manifestacions a partir del moviment 15M i la resta d’accions locals són un bon camí en aquest sentit i que entre tots i totes cal crear un magma que forci la planificació social de l'economia.
Després de la xerrada es va donar un ric i ampli debat sobre com encarar el futur i es posaren de manifest dubtes i punts de vista diversos.
El cicle de xerrades continua i ja estan previstes les dues properes, que configuraran una jornada de dos dies: el 29 de febrer a Cardedeu amb Joan Subirats (catedràtic de Ciències Polítiques de la UAB) i el 1 de març a Llinars amb Antonio Turiel (Físic, investigador del CSIC), que ens parlarà de la crisi energètica en que ja ens hem endinsat i que fer per sortirne'n.
No us les perdeu!
La veritat es que l' assitència de públic va ser extraordinaria i va demostrar que la gent no es conforma amb acceptar les coses tal com son.La nostra felicitació a Agora Vilamajor per l' organització i el temps dedicat a portar una persona tan interesant per fer una xerrada al nostre poble.
ResponElimina